Stagona

Νερό, προσέχω για να έχω!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2024 ΔΕΥΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2024 ΔΕΥΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Θέμα

Να γράψετε ένα άρθρο για την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ με τίτλο «ΝΕΡΟ, ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ» (100 λέξεις).

 

«ΝΕΡΟ, ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ»

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης για τον άνθρωπο. Πηγή ζωής για τα φυτά που παράγουν οξυγόνο απαραίτητο για τη ζωή. 

Γι’ αυτό πρέπει όλοι να κλείνουμε τις βρύσες όταν πλένουμε τα δόντια μας, τα χέρια μας και τα πιάτα. Πέντε λεπτά μας αρκούν για να κάνουμε ντους. Μαζεύουμε το νερό της βροχής και το χρησιμοποιούμε όταν δεν βρέχει για να ποτίσουμε τα φυτά μας. Φυτεύουμε φυτά που δεν χρειάζονται αρκετό νερό για να μεγαλώσουν. Χρησιμοποιούμε όσο νερό πρέπει για να μαγειρέψουμε, με αυτό που θα περισσέψει μπορούμε να ποτίσουμε τα λουλούδια μας. Τέλος μπορούμε να μαγειρέψουμε στον ατμό χρησιμοποιώντας ελάχιστο νερό.

Σιταράς Παναγιώτης

Ε’ Τάξη Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων

 

«ΝΕΡΟ, ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ»

Το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό στις μέρες μας, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια που υπήρχε σε αφθονία. Παλαιότερα, πριν την κλιματική αλλαγή, οι βροχές ήταν πιο συχνές. Επίσης οι άνθρωποι δεν σπαταλούσαν το νερό τόσο πολύ. Στις μέρες μας όμως, οι βροχές δεν είναι τόσο συχνές και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αυξάνει συνεχώς την κατανάλωση του νερού. Για αυτόν το λόγο πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα. 

Αρχικά, να μην ανοίγουμε τις βρύσες όταν δεν χρειάζεται. Να χρησιμοποιούμε χαμηλή ροή νερού όταν πλενόμαστε και να καλλιεργούμε φυτά που δεν χρειάζονται πολύ πότισμα. Τέλος η πολιτεία θα πρέπει να φτιάχνει μεγάλα φράγματα ώστε να αποθηκεύεται το νερό όταν βρέχει, για να το χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι. 

Μόνο αν ο καθένας μας βοηθήσει ξεχωριστά, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό

Κικιλής Γιώργος

Ε’ Τάξη Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων


 

 

 

«ΝΕΡΟ, ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ»

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο ζωής όλων των οργανισμών στον πλανήτη, γι’ αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως το πολυτιμότερο αγαθό πάνω στη Γη. 

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να μην το σπαταλάμε. Δηλαδή δεν θα πρέπει να αφήνουμε τις βρύσες ανοιχτές για πολλή ώρα και χωρίς λόγο. Μπορούμε ακόμα να ελαττώσουμε τη ροή στα καζανάκια του σπιτιού μας. Επίσης, μπορούμε αντί να γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό για να πλυθούμε να κάνουμε ένα γρήγορο ντουζ. Επιπλέον, μπορούμε να ανακυκλώνουμε το νερό χρησιμοποιώντας το και για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα να μαζεύουμε το νερό της βροχής και να το χρησιμοποιούμε για το πότισμα. 

Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε οικονομία στο νερό όλο το χρόνο ώστε τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού που δεν βρέχει να έχουμε νερό.

Κοκκινάκη Αυγουστίνα

Ε’ Τάξη Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων

 

Η γη μας αποτελείται σε ένα μεγάλο μέρος από νερό.

Τo 3% της γης αποτελείται από γλυκό νερό.

Θα σας αναφέρουμε κάποιους κανόνες για την εξοικονόμηση νερού.

1. Όταν πλένουμε τα δόντια μας να μην αφήνουμε την βρύση να τρέχει συνεχώς, γιατί με αυτόν τον τρόπο σπαταλάμε αρκετή ποσότητα νερού.

2. Καλό θα ήταν όταν κάνουμε μπάνιο, αυτό να έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 λεπτά και όχι 10 ή 15 λεπτά.

3. Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο ρούχων ΜΟΝΟ όταν είναι γεμάτο και ΟΧΙ όταν είναι 1,2,3 κιλά ρούχα.

4. Χρησιμοποιήστε μια σκούπα και όχι το λάστιχο ποτίσματος για να καθαρίσετε τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο.

5. Να κλείνετε τη βρύση του νεροχύτη όταν πλένετε τα πιάτα και τα ποτήρια.

6. Ποτίστε την αυλή σας και τα εξωτερικά φυτά αργά το απόγευμα ή βράδυ. Να μην ποτίζετε το πρωί, για να μειώσετε την εξάτμιση του νερού γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα φυτά να μην μεγαλώνουν και το νερό να σπαταλιέται.

7. Να φυτεύετε φυτά που χρειάζονται ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ στο πότισμα για να μην σπαταλάτε νερό.

Αυτά δεν πρέπει να τα εφαρμόσουν μόνο λίγοι άνθρωποι, αλλά ΟΛΟΙ. 

Κάνοντας οικονομία στη χρήση του νερού και διαχειρίζοντας σωστά αυτόν τον φυσικό πόρο που δίνει ΖΩΗ, θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο !!!

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΟΥΣΑΚΗΣ

Ε΄τάξη / 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ